Zdroj: http://www.photokovar.cz/clanky/sri-lanka-predvanocni-fotoexpedice  •  Vydáno: 26.2.2017 17:55  •  Autor: Jaroslav Kovář

Srí Lanka, předvánoční fotoexpedice

Srí Lanka, předvánoční fotoexpediceKdyž se rozhodovalo kam jet na dovolenou zaměřenou na fotografování přírody, vyhrála to Srí Lanka pro její dostupnost a druhovou rozmanitost. Po prostudování průvodců a článků od fotografů Ondřeje Prosického, Martina Mecnarowského a dalších, jsme naplánovali trasu Negombo (aiport) – Kandy – Ella – Tissamaharama – NP Bundala – NP Uda Walawe – NP Sinharaja – Bentota - Colombo – Negombo (aiport). Cesta trvala od 1.12.-.15.12.2016

Jelo se především místní dopravou, což bylo velmi levné, ale s těžkým fotobatohem dost náročné. Nejnáročnější cesta byla hned na začátku z Negombo (aiport) do Kady, protože tou dobou probíhala stávka a jezdilo jen pár autobusů. Nacpat se do autobusu s batohama nebylo vůbec snadné.

Kandy je historické a dříve i hlavní město a kromě památek je k vidění spousty ptačích druhů především volavek a kormoránů, hlavně okolo jezera, které leží v centru. Jediné co jsem odložil a nakonec bohužel nestihl je vyfotit Kaloně indické (Pteropus giganteus), jejich velká kolonie trávila den na stromech u jezera. Pro výlet do okolí si stačí stopnout nějaký tuktuk a nebo si ho domluvit na druhý den ráno.

 

Ella a čajové plantáže

 Z Kandy nás čekal přesun vlakem na vysočinu do čajové oblasti, městečka Ella. Dají se tam podniknout různé výlety (Little Adams peak, Ella Rock), nebo jako v našem případě návštěva místní čajové továrny a poté výlet kolem čajových plantáží s možností fotografovat česačky čaje. To nebyl úkol snadný, protože jim bylo hned jasné o co nám jde, ale nakonec se pár fotek povedlo. Stálo nás to jednu sušenku a jejich dozorce nic nenamítal a dokonce ani nic nechtěl. Cestou zpět do Ella se nám poštěstilo narazit na vzácnější Vlhy hnědohlavé (Merops leschenaulti) u malé vodní nádrže. Bylo zajímavé pozorvat je jak se spustí k hladině, celé se podkoupnou a zase zmizí. Na fotografování to ale bohužel moc nebylo. V podvečer jsem ještě využil trochu času k pozorování a fotografování papoušků Alexandra malého (Psittacula krameri) u hnízdní dutiny nad čajovou plantáží.

 

 

Vlha modroocasá (Merops philippinus), Srí Lanka

Vlha modroocasá (Merops philippinus) 1/500, F4, ISO 400, 500mm

 

Tissamaharama a NP Bundala

 Tissamaharama je výchozí městečko pro národní parky Yala a Bundala. U nás vyhrál park Bundala, je sice menší, ale zato je bohatší na avifaunu a je tam mnohem méně lidí. Bohužel v něm neuvidíte nádhernou kočku Levharta cejlonského (Panthera pardus kotiya), pro její spatření je lepší návštěva NP Yala nebo NP Wilpattu. Po parcích se jezdí jeepy a fotografování ztěžuje fakt, že se nesmí vystoupit z vozu. Naštěstí jsme měli vyjednané celodenní safari pouze ve dvou, tak to šlo, v autě totiž není moc místa, ulička je úzká a sedačky vysoké v řadě za sebou, takže při focení trochu překáží, natož kdyby tam bylo více spolucestujících. Průvodce se nám docela hodil, ani né na to že by určoval druhy, na to si stačím sám, ale pokud jsem potřeboval zastavit, popojet nebo couvnout, tak byl výborně sehraný s řidičem. Doknce jsme v parku Bundala potkali Slony Cejlonské (Elephas maximus maximus), kteří se tam vyskytují jen vzácně a mohli pozorovat rivalitu dvou slonů a hru na přetlačovanou, po které ten slabší couval asi 200m před silnějším soupeřem. V parku, je velké množství druhů jako, Vlha modroocasá, Vlha proměnlivá, Páv korunkatý, Nesit indický, Zejozob asijský, Orel proměnlivý, Orel bělobřichý, Ledňáček hnědohlavý, Rybařík jižní, Hulman posvátný, Makak bandar…..a mnoho dalších.

V Tissamaharama se dá také dobře fotit na březích okolních lagun kde jsme měli ubytování, jen na mě místí pořád volali “crocodile, crocodile“ takže jsem se k vodní hladině raději moc blízko nepřibližoval.

 

NP Uda Walawe

Park Uda Walawe nás přilákal hlavně pro hojný výskyt Slonů cejlonských (Elephas maximus maximus) kterých jsme tam potkali docela dost. V parku je o poznání vice lidí a někdy se musí čekat, až na nás dojde řada. Pro fotografování ptačích druhů byl lepši park Bundala, ale i tak je Uda Walawe zajímavý a je pořád co fotit a na co se koukat.

 

Sinharaja rain forest

 Poslední z parků byl tropický deštný prales Sinharaja, s noclehem v Kudawě, Birders Lodge. Moc ubytování v místě není, proto je lepší si je zamluvit dopředu, třeba z booking.com. Jediné místo kde nám pořádně zapršelo, ostatně ještě aby ne na takovém místě. Do parku se ale pro střevní potíže hned nešlo, a tak jsme zůstali raději před vsupem, kde se mi povedlo vyfotit místního endemita Krasku srílanskou (Urocissa ornata). Druhý den se posunul odjezd aby se mohlo do parku, kde byl středem zájmu Lelkoun srílanský (Batrachostomus moniliger) o kterém jsem snil, ale nedoufal že ho vůbec uvidím a mírně jedovatý had Bičovka nosatá (ahaetulla nasuta). V parku je dost pijavic, proto si lze zakoupit návleky do bot a nebo si jako já zastrčit kalhoty do ponožek, ale i tak se jedna potvůrka procedila skrz a rafla mě do nártu. Místní chodí na boso v žabkách, oni pijavice moc neřeší.

 

Pobyt na SríLance utekl bohužel moc rychle a určitě by si tato nádherná destinace zasloužila další návštěvu, protože míst a druhů pro fotografování je tam víc než dost. Tak snad se tam někdy vrátím.

 

Vlha proměnlivá (Merops orientalis)

Vlha proměnlivá (Merops orientalis) 1/800, f4, ISO 640, 500mm

 

 

Vlha proměnlivá (Merops orientalis)

Vlha proměnlivá (Merops orientalis) 1/1600, f5, ISO 2000, 500mm

 

 

Vlha modroocasá (Merops philippinus)

Vlha modroocasá (Merops philippinus) 1/800, F5,6, ISO 1000, 700mm

 

 

Bulbul šupinkový (Pycnonotus cafer)

Bulbul šupinkový (Pycnonotus cafer) 1/400, F5,6, ISO 640, 700mm

 

 

Hrdlička kropenatá (Streptopelia chinensis)

Hrdlička kropenatá (Streptopelia chinensis) 1/800, F5,6, ISO 640, 700mm

 

 

Vlha proměnlivá (Merops orientalis)

Vlha proměnlivá (Merops orientalis) 1/250, f5, ISO 1600, 500mm

 

 

Vlha proměnlivá (Merops orientalis)

Vlha proměnlivá (Merops orientalis) 1/250, f6,3, ISO 640, 500mm

 

 

Vlha modroocasá (Merops philippinus)

Vlha modroocasá (Merops philippinus) 1/250, F5, ISO 250, 500mm

 

 

Ledňáček hnědohlavý_(Halcyon smyrnensis)

Ledňáček hnědohlavý (Halcyon smyrnensis) 1/1000, F8, ISO 500, 700mm

 

 

Timálie žlutozobá (Turdoides affinis, Yellow-billed Babbler)

Timálie žlutozobá (Turdoides affinis, Yellow-billed Babbler) 1/250, f4, ISO 640, 500mm

 

 

Vousák hnědohlavý (Megalaima zeylanica)

Vousák hnědohlavý (Megalaima zeylanica) 1/800, F4, ISO 1250, 500mm

 

Páv korunkatý (Pavo cristatus)

Páv korunkatý (Pavo cristatus) 1/3200, F4, ISO 800, 500mm

 

Slon cejlonský (Elephas maximus maximus)

Slon cejlonský (Elephas maximus maximus) 1/640, F 4, ISO 1000, 700mm

 

 

Slon cejlonský (Elephas maximus maximus)

Slon cejlonský (Elephas maximus maximus) 1/320, F 5,6, ISO 1000, 700mm

 

 

Slon cejlonský (Elephas maximus maximus)

Slon cejlonský (Elephas maximus maximus) 1/1600, F 4, ISO 400, 500mm

 

 

Slon cejlonský (Elephas maximus maximus)

Slon cejlonský (Elephas maximus maximus) 1/500, F 4, ISO 500, 500mm

 

 

Slon cejlonský (Elephas maximus maximus)

Slon cejlonský (Elephas maximus maximus) 1/250, F 5,6, ISO 400, 700mm

 

 

Orel proměnlivý (Spizaetus cirrhatus ceylanensis)

Orel proměnlivý (Spizaetus cirrhatus ceylanensis) 1/500, F8, ISO 250, 500mm

 

Kraska srílanská (Urocissa ornata)

Kraska srílanská (Urocissa ornata) 1/100, F5, ISO 1000, 500mm